Lennon hyvitys ja korvaus: miten ne eroavat toisistaan?

Jos EU-alueen lentosi ei suju odotetulla tavalla, sinulla on usein oikeus saada rahasi takaisin lentoyhtiöltä. Jos et kuitenkaan ole varma, tulisiko sinun saada lennon hyvitys EY 261 -asetuksen nojalla vai vaatia korvausta, meillä on sinulle hyviä uutisia.

Joissakin tapauksissa sinulla on oikeus molempiin. Hyvitys ja korvaus eroavat toisistaan näin: EU-lainsäädännön mukaan sinulla on oikeus saada täysimääräinen lennon hyvitys, jos et voi enää päästä lennolle. Lentomatkustamista haitanneesta tapahtumasta riippuen saatat lisäksi olla oikeutettu korvaukseen kokemistasi haitoista.

Tarkista korvaus

Sinulla on oikeus saada lennon hyvitys, jos jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

 • Lentosi on viivästynyt yli 5 tuntia etkä enää halua lentoa.

 • Lentosi on peruttu alle 14 vuorokautta ennen lähtöä, ja lentoyhtiön tarjoama korvaava lento ei sovi alkuperäiseen matkasuunnitelmaasi.

 • Sinulta on evätty pääsy lennolle, mutta et halua tarjottua korvaavaa lentoa.

Asetuksen (EY) N:o 261/2004 nojalla sinulla on oikeus saada lennon peruutushyvitys, jos lentosi on peruttu. Sinulle tarjotaan korvaavaa lentoa, ja voit halutessasi pyytää eri vaihtoehtoa. Jos mikään saatavilla olevista lennoista ei sovi matkasuunnitelmaasi, voit pyytää täysimääräistä hyvitystä.

Sama koskee lennon viivästyshyvitystä: jos lentosi viivästyy yli 5 tuntia, sinulla on oikeus kieltäytyä korvaavasta lennosta ja pyytää hyvitystä. Tämä johtuu siitä, että 5 tunnin viivästyksestä aiheutuu yhtä suurta haittaa kuin koko lennon peruuntumisesta.

Hyvityksestä riippumatta sinulla on oikeus saada lennosta korvausta, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

 • Lentosi on viivästynyt vähintään 3 tuntia.

 • TAI: Lentosi on peruttu alle 14 vuorokautta ennen alkuperäistä lähtöaikaa.

 • TAI: Sinulta on evätty pääsy lennolle ylivarauksen vuoksi.

 • LISÄEHTO: Lentosi oli määrä lähteä EU-alueelta tai kyseessä oli EU:ssa perustetun lentoyhtiön lento, jonka määränpää oli EU-alueella.

 • LISÄEHTO: Olit saanut lennosta varausvahvistuksen.

 • LISÄEHTO: Tästä lentomatkustamista haitanneesta tapahtumasta on alle kolme vuotta.

 • LISÄEHTO: Tämän lentomatkustamista haitanneen tapahtuman syy oli lentoyhtiön hallinnassa.

Tarkista jo tänään, täyttääkö lentosi korvausedellytykset!

Kaikki lentoyhtiöt

Kaikki maat

Ei voittoa, ei maksua


Lennon peruutushyvitys – oikeutesi lentomatkustajana

 • Hyvityksen saaminen perutusta lennosta

 • Milloin olen oikeutettu lisäkorvaukseen?

 • Kuinka paljon minulla on oikeus saada?

 • Milloin en ole oikeutettu korvaukseen?

Hyvityksen saaminen perutusta lennosta

Lennon peruutushyvitys on yksi käytettävissä olevista vaihtoehdoista siinä tapauksessa, että lentosi on peruttu alle 14 vuorokautta ennen lähtöä. Asetuksen (EY) N:o 261/2004 mukaan perutusta lennosta on oikeus saada hyvitykseksi jokin seuraavista:

 • Lipun hinnan täysimääräinen tai osittainen hyvitys sekä tarvittaessa paluulento alkuperäiseen lähtöpaikkaan.

 • Aikaisin mahdollinen korvaava kuljetus lopulliseen määränpäähän.

 • Uusi lippu lopulliseen määränpäähän valitsemanasi myöhempänä ajankohtana.

Jos päätät, että haluat hyvityksen lennosta, lentoyhtiön on suoritettava hyvitys rahallisesti seitsemän vuorokauden kuluessa sähköisellä tilisiirrolla tai sekillä.

Vaihtoehtoisesti lentoyhtiö voi tarjota korvausta matkaseteleinä tai muina palveluina, mutta ainoastaan matkustajan allekirjoittamalla sopimuksella. Jos haluat saada hyvityksesi rahana, tarkista aina kaikki allekirjoitettavat asiakirjat, ennen kuin hyväksyt mitään etuseteleitä.

Jos et ole vielä lähtenyt matkaan, lippusi hinta hyvitetään kokonaisuudessaan. Jos olet jo lähtenyt matkaan, asia on hieman mutkikkaampi.

Yleensä voit saada osittaisen hyvityksen, joka kattaa lippusi käyttämättömän osan.

On kuitenkin tilanteita, joissa olet jo lähtenyt, mutta lennon peruutuksen vuoksi sinulle tarjottava korvaava lento ei enää sovi alkuperäiseen matkasuunnitelmaasi.

Näin voi käydä, jos sinulla on jatkolento. Pääset ensimmäiselle lennolle, mutta laskeuduttuasi saat tietää, että jatkolentosi on peruttu. Kuvittele nyt, että lentoyhtiö ei voi tarjota sinulle korvaavaa lentoa, joka vie sinut lopulliseen määränpäähän kohtuullisessa ajassa.

Tässä tapauksessa sinulla on oikeus hakea täysimääräistä hyvitystä lentolipun hinnasta. Lippusi käyttämättömän osan lisäksi saat siis hyvityksen myös lippusi käytetystä osasta.

Lentoyhtiön on myös tarvittaessa tarjottava sinulle ensimmäinen saatavilla oleva paluulento alkuperäiseen lähtöpaikkaan.

Lisäkorvaus perutuista lennoista

Peruutuksesta voi saada sekä lentolipun hyvityksen että ylimääräisen korvauksen, jos lento täyttää korvausedellytykset.

Korvauksen saaminen edellyttää, että lentoyhtiö on ilmoittanut lennon peruutuksesta alle 14 vuorokautta ennen alkuperäistä lähtöaikaa. Tähän liittyy myös muita huomioon otettavia tekijöitä, kuten se, voiko lentoyhtiö tarjota hyvin samankaltaista korvaavaa lentoa. Lisätietoa kaikista korvausedellytyksistä on lentojen peruutuskorvaussivulla.

Korvaus perutuista lennoista

Korvauksen määrä riippuu lentosi pituudesta sekä siitä, kuinka monta tuntia alkuperäisen lennon saapumisajan jälkeen korvaava lento saapui perille:

EtäisyysAlle 2 tuntia2–3 tuntia3–4 tuntiaYli 4 tuntiaEi saapunut lainkaan
Kaikki enintään 1 500 km:n lennot€125€250€250€250€250
EU:n sisäiset yli 1 500 km:n lennot€200€200€400€400€400
EU-alueelta lähtevät tai sinne saapuvat 1 500 – 3 500 km:n lennot€200€200€400€400€400
EU-alueelta lähtevät tai sinne saapuvat yli 3 500 km:n lennot€300€300€300€600€600

Tilanteet, joissa et voi saada korvausta

Kaikki lennot eivät täytä korvausedellytyksiä. Jos sait tiedon peruutuksesta tai viivästyksestä vähintään 14 vuorokautta ennen lähtöä, lentosi ei täytä korvausedellytyksiä.

Asetuksen (EY) N:o 261/2004 mukaisesti lentoyhtiö ei ole korvausvastuussa, jos peruutus tai viivästys johtuu “poikkeuksellisista olosuhteista”. Poikkeukselliset olosuhteet ovat tapahtumia, jotka eivät ole lentoyhtiön hallinnassa. Niitä ovat muun muassa seuraavat:

Poikkeukselliset olosuhteet
❌ Lentoaseman työntekijöiden tai lennonjohtajien lakot
❌ Poliittiset levottomuudet
❌ Sääongelmat
❌ Turvallisuusriskit

Pidäthän mielessä, että vaikka lentoyhtiö ei ole vastuussa lentomatkustamista haitanneesta tapahtumasta, sinulla on silti oikeus hyvitykseen ja huolenpitoon.

Onko lentosi peruttu? Selvitä, mihin olet oikeutettu

Kaikki lentoyhtiöt

Kaikki maat

Ei voittoa, ei maksua


Lennon viivästyshyvitys – oikeutesi lentomatkustajana

Hyvityksen saaminen viivästyneestä lennosta

Huomattavasti viivästynyt lento aiheuttaa asiakkaalle aivan yhtä suurta haittaa kuin peruttu lento. Sinulla on oikeus hyvitykseen, jos lentosi on viivästynyt yli 5 tuntia.

Viiden tunnin kuluttua voit halutessasi luopua lennosta sen sijaan, että jatkaisit odottamista. Tässä vaiheessa sinulla on oikeus täysimääräiseen hyvitykseen, ellet ole vielä lähtenyt matkaan, tai osittaiseen hyvitykseen, jos olet jo lentänyt osan reitistä.

Jos voit osoittaa, että viivästyksen takia lento ei enää palvele sitä tarkoitusta, jonka vuoksi olet sen varannut (jos et esimerkiksi ehtisi ajoissa liiketapaamiseen), voit pyytää täysimääräistä hyvitystä, joka kattaa myös lipun käytetyn osan. Tarvittaessa voit myös pyytää lentoyhtiöltä lipun takaisin alkuperäiseen lähtöpaikkaan.

Samoin kuin peruttujen lentojen tapauksessa, hyvitys on suoritettava rahallisesti seitsemän vuorokauden kuluessa sähköisenä tilisiirtona tai sekillä. Lentoyhtiö voi myös tarjota sinulle korvausta etusetelien tai palveluiden muodossa, mutta vain allekirjoittamallasi sopimuksella. Lue pienellä painettu teksti aina huolellisesti, ennen kuin allekirjoitat mitään!

Lisäkorvaus viivästyneistä lennoista

Samoin kuin perutusta lennosta, matkustajat voivat saada sekä hyvityksen että korvauksen viivästyneestä lennosta, jos lento täyttää korvausedellytykset.

Viivästyneiden lentojen korvauskynnys on 3 tuntia, joten se on alhaisempi kuin hyvityskynnys, joka on viisi tuntia. Lennosta on siis oikeus saada sekä hyvitystä että korvausta, ellei viivästys johdu poikkeuksellisista olosuhteista. Voit tarkistaa korvausedellytykset myös lentojen viivästyskorvaussivulta.

Korvaussummat viivästyneistä lennoista

Korvauksen määrä riippuu viivästyksen kestosta:

Viivästyksen kestoAlle 3 tuntia3–4 tuntiaYli 4 tuntiaEi saapunut lainkaan
Kaikki enintään 1 500 km:n lennot❌ €-✔️ €250✔️ €250✔️ €250
EU:n sisäiset yli 1 500 km:n lennot❌ €-✔️ €400✔️ €400✔️ €400
EU-alueelta lähtevät tai sinne saapuvat 1 500 – 3 500 km:n lennot❌ €-✔️ €400✔️ €400✔️ €400
EU-alueelta lähtevät tai sinne saapuvat yli 3 500 km:n lennot❌ €-✔️ €300✔️ €600✔️ €600

Tilanteet, joissa et voi saada lennon viivästyskorvausta

Et ole oikeutettu korvaukseen, jos viivästys johtuu poikkeuksellisista olosuhteista. Poikkeuksellisilla olosuhteilla tarkoitetaan esimerkiksi seuraavanlaisia tilanteita, jotka eivät ole lentoyhtiön hallinnassa:

Poikkeukselliset olosuhteet
❌ Lentoaseman työntekijöiden tai lennonjohtajien lakot
❌ Poliittiset levottomuudet
❌ Sääongelmat
❌ Turvallisuusriskit

Riippumatta siitä, onko lentoyhtiö vastuussa viivästyksestä, sinulla on oikeus huolenpitoon eli aterioihin, juomiin ja tarvittaessa majoitukseen ja kuljetuksiin. Lue lisää oikeudesta huolenpitoon täältä.

Selvitä, täyttääkö lentosi viivästyskorvausedellytykset

Kaikki lentoyhtiöt

Kaikki maat

Ei voittoa, ei maksua


Lentojen muutokset ja hyvitykset

Saatat joskus joutua muuttamaan lentovaraustasi tai perumaan sen kokonaan ja pyytämään rahasi takaisin. Lentoyhtiöt veloittavat muutoksista yleensä palvelumaksun, mutta tähän on joitakin poikkeuksia ja tietyissä tapauksissa voit välttyä palvelumaksulta.

Maksuton muutos tai hyvitys 24 tunnin sisällä varaushetkestä

Yhdysvaltojen sisäisissä lennoissa voit muuttaa lentovaraustasi tai saada hyvityksen, jos perut varauksen 24 tunnin kuluessa varaushetkestä. Edellytyksenä on, että lennon lähtöön on vähintään seitsemän vuorokautta.

Asia kannattaa tarkistaa aina lentoyhtiöstä, sillä jotkin lentoyhtiöt tarjoavat tavallista joustavammat peruutus- ja uudelleenvarausehdot. Riittävästi lentopisteitä ansainneet kanta-asiakkaat saavat lisäksi usein alennusta peruutus- ja muutospalvelumaksuista.

Joustoliput

Lentomatkustajilla on myös mahdollisuus ostaa joustavia lentolippuja, joita kutsutaan myös uudelleen varattaviksi lentolipuiksi.

Näissä lipuissa on usein mahdollisuus ainakin yhteen maksuttomaan päivämäärämuutokseen, mikä sopii erityisesti liikematkustajille ja henkilöille, jotka kaipaavat aikatauluunsa joustoa. Joidenkin joustolippujen hinta hyvitetään tulevan varauksen yhteydessä, joten tarkista saatavilla olevat vaihtoehdot lentoyhtiöstäsi.


Miksi valita AirHelp?

AirHelp on maailman menestynein lentokorvausyhtiö, jolla on asianajajia yli 30 maassa. Käytämme jokaisen korvaushakemuksen käsittelyssä uusinta tekniikkaa, jonka ansiosta korvaus on mahdollista saada nopeasti. Korvauksen hakeminen on täysin stressitöntä, sillä hoidamme hankalimman osuuden puolestasi. Lisäksi toimimme Ei voittoa, ei maksua -periaatteella, mikä tarkoittaa, että korvaushakemuksen tekeminen on aina riskitöntä.

Canceled flight? Find out what you're owed

Kaikki lentoyhtiöt

Kaikki maat

Ei voittoa, ei maksua

AirHelp on esillä muun muassa:

Kauppalehti logoYLE Uutiset logoIlta-sanomat logoHelsingin Sanomat logo

AirHelp kuuluu lentomatkustajien oikeuksia ajavaan APRA-yhdistykseen, jonka tavoite on parantaa ja suojella matkustajien oikeuksia.

Tekijänoikeudet © 2024 AirHelp

Tarkista korvaus

Kaikki lentoyhtiöt