Vertailussa lentoyhtiöiden sallimat käsimatkatavarat

Vertailussa lentoyhtiöiden sallimat käsimatkatavarat

Kirjoittaja: Lidia・Päivitetty viimeksi: 18. helmikuuta 2019

Moni ottaa lennolle mukaan pelkät käsimatkatavarat säästääkseen joko aikaa tai rahaa. Useimmat lentoyhtiöt mahdollistavat lähtöselvityksen teon netissä, joten käsimatkatavaroiden kanssa voit suunnata lentokentällä suoraan turvatarkastukseen ja lähtöportille. Et tuhlaa aikaa ennen lentoa lentokentän check in tai baggage drop -jonoissa tai lennon jälkeen matkatavarahihnalla. Saatat lisäksi säästää pitkän pennin, sillä monet lentoyhtiöt perivät ruumaan laitettavista matkatavaroista lisähinnan.

Lentoyhtiöiden matkatavararajoitukset vaihtelevat niin käsimatkatavaroiden kuin ruumaan kirjattavien matkatavaroidenkin suhteen, joten rajoituksiin kannattaakin tutustua hyvissä ajoin. Muista, että osa lentoyhtiöistä sallii matkustamoon tuotavaksi ainoastaan yhden kappaleen matkatavaroita. Näissä tapauksissa esimerkiksi kannettavan tietokoneen on mahduttava lentolaukkusi sisään.

Jos joudut kirjaamaan matkatavarasi ruumaan, muista että lentoyhtiösi on monissa tapauksissa korvausvelvollinen matkan aikana kadonneista tai vahingoittuneista matkatavaroista.

Lentokoneen käsimatkatavarat.
Kuva JESHOOTS.COM sivulta Unsplash.

Tarkista lentoyhtiösi käsimatkatavararajoitukset

AirHelp on listannut lentomatkailijoiden avuksi maailman suosituimpien lentoyhtiöiden käsimatkatavarajoituksia. Lue, minkälaiset käsimatkatavarat lentokoneeseen voi viedä.

Mittoihin sisältyvät matkalaukkujen kahvat ja pyörät. Käsimatkatavaroiden sallittu määrä ja kokorajoitukset riippuvat usein hankkimastasi lipputyypistä ja valitsemastasi matkustusluokasta.

Lentolaukku lentokentällä.
Kuva Michał Parzuchowski sivulta Unsplash.

Aeroflot

Aeroflotin lennoilla matkustamoon saa tuoda yhden 10 kg:n painoisen käsimatkatavaran. Businessluokassa painorajoitus on 15 kg. Käsimatkatavarat saavat olla mitoiltaan enintään 55 x 40 x 25 cm. Lisäksi matkustamoon saa ottaa pienen käsilaukun.

AirBaltic

AirBalticin lennoilla Basic- ja Premium-lipputyyppeihin kuuluu yksi käsimatkatavaramatkalaukku ja yksi pienempi matkatavara, esimerkiksi käsi- tai tietokonelaukku. Ne saavat painaa yhteensä enintään 8 kg. Business-lippuun käsimatkatavaroita kuuluu kaksi kappaletta. Matkustamoon tuotavan lentolaukun maksimimitat ovat 55 x 40 x 23 cm ja pienemmän matkatavaran 30 x 40 x 10 cm.

Air France

Air Francen lentokoneiden matkustamoon saa tuoda yleensä yhden käsimatkatavaran, jonka mitat ovat enintään 55 x 35 x 25 cm. Lisäksi mukaan saa ottaa ylimääräisen käsilaukun, jonka enimmäismitat ovat 40 x 30 x 15 cm. Edullisimmissa lentoluokissa matkatavaroiden painorajoitus on 12 kg, businessluokassa puolestaan 18 kg.

American Airways

American Airwaysin Basic Economy -luokassa lentävät saavat tuoda matkustamoon yhden matkalaukun, jonka enimmäismitat ovat   56 x 36 x 23 cm. Lisäksi mukaan saa ottaa pienemmän matkatavaran, kuten käsilaukun, jos sen koko on enintään 45 x 35 x 20 cm.

British Airways

British Airwaysin lennoilla käsimatkatavaroiden painorajoitukset ovat erityisen anteliaat, sillä käsimatkatavaroiden enimmäispainorajoitus on 23 kg. Tähän sisältyy yksi matkalaukku, jonka enimmäismitat ovat 56 x 45 x 25 cm, ja yksi tietokone- tai käsilaukku, jonka enimmäismitat ovat 40 x 30 x 15 cm. Myös alle 2-vuotiaiden lasten lennon hintaan kuuluu yksi enintään 23 kg:n käsimatkatavara. Brasilian lennoilla käsimatkatavaroiden rajoitukset ovat poikkeavat.

Czech Airlines

Czech Airlinesin Lite-lipputyyppiin kuuluu ainoastaan yksi kappale käsimatkatavaroita, ei käsilaukkua. Plus- ja Flex-lipuilla lentävät saavat tuoda matkustamoon lisäksi myös käsilaukun. Business-lippuihin käsimatkatavarakokoisia matkalaukkuja kuuluu puolestaan kaksi kappaletta. Lentolaukun koko on Czech Airlinesilla enintään 55 x 45 x 25 cm ja enimmäispaino 8 kg. Käsilaukun enimmäiskoko on 40 x 30 x 15 cm ja enimmäispaino 3 kg.

EasyJet

EasyJetin lennoilla matkustamoon voi viedä ainoastaan yhden käsimatkatavaran. Matkatavaralla ei ole painorajoituksia, mutta laukun mitat saavat olla enintään 56 x 45 x 25 cm. Ainoastaan Flexi-, Upfront- ja Extra Legroom -lipuilla lentävät saavat lisäksi tuoda matkustamoon pienemmän käsilaukun tai repun, jonka enimmäismitat ovat 45 x 36 x 20 cm.

Finnair

Finnairilla käsimatkatavaroiden rajoitukset riippuvat matkustusluokasta. Useimpien lipputyyppien hintaan kuuluu yksi matkalaukku, jonka mitat ovat enintään 56 x 45 x 25 cm, ja yksi pienempi matkatavara, joka saa olla kooltaan 40 cm x 30 cm x 15 cm. Pienempi matkatavara voi olla esimerkiksi käsilaukku tai tietokonelaukku. Käsimatkatavaroiden painoraja on 8 kg. Businessluokkaan laukkuja (56 x 45 x 25 cm) saa ottaa kaksi. Tässä tapauksessa käsimatkatavaroiden painoraja on 10 kg.

Iberia

Iberian lennoille voi ottaa yleensä yhden käsimatkatavaran. Ainoastaan businessluokassa matkatavaroita saa olla kaksi kappaletta. Lisäksi mukana saa olla, lipputyypistä riippumatta, yksi käsilaukku tai muu henkilökohtainen esine. Matkustamoon tuotavan lentolaukun koko saa olla enintään 56 x 45 x 25 cm.

Icelandair

Icelandairin lennoilla matkustamoon saa tuoda 1–2 käsimatkatavaraa, lentoluokasta riippuen. Economy-luokan lippuihin käsimatkatavaroita kuuluu yksi kappale. Matkustamoon tuotavan matkalaukun enimmäismitat ovat 55 x 40 x 20 cm ja enimmäiskoko 10 kg. Lisäksi lentokoneeseen voi ottaa esimerkiksi pienen tietokonelaukun, joka saa olla kooltaan 40 x 30 x 15 cm.

KLM

Hollantilaisen KLM:n Economy Class -luokan lentolippuihin sisältyy yksi matkustamoon vietävä matkalaukku ja Business Class -luokan lippuihin kaksi matkalaukkua. Käsimatkalaukun koko saa olla enintään 55 x 35 x 25 cm. Mukaan saa ottaa myös pienemmän henkilökohtaisen esineen tai käsilaukun, jos se on kooltaan alle 40 x 30 x 15 cm. Economy-luokassa käsimatkatavaroiden enimmäispaino on 12 kg ja Business-luokassa 18 kg.

Lufthansa

Lufthansan Suomen lennoilla ja muilla kansainvälisillä lennoilla lentokoneeseen saa tuoda yksi tai kaksi matkalaukkua. Economy Class -luokan lippuihin kuuluu yksi käsimatkatavara, Business Class ja First Class -luokan lippuihin kaksi. Yhden laukun enimmäispaino on 8 kg. Kova matkalaukku saa olla mitoiltaan 55 x 40 x 23 cm ja pehmeä kangaskassi 57 x 54 x 15 cm. Lisäksi mukaan saa ottaa käsilaukun, jonka enimmäismitat ovat 40 x 30 x 10 cm.

Norwegian

Norwegianin lennoilla matkustamoon saa tuoda aina yhden matkalaukun, jonka enimmäiskoko on 55 x 40 x 23 cm, ja pienemmän käsilaukun, jonka enimmäismitat ovat 25 x 33 x 20 cm. LowFare- ja Premium-lipuilla lentävillä käsimatkatavaroiden painorajoitus 10 kg ja Flex ja PremiumFlex-lipuilla 15 kg.

Qatar Airways

Qatar Airwaysin Economy-luokassa käsimatkatavaroiden painorajoitus on yleensä 7 kg ja First Class sekä Business Class -luokissa 15 kg. Käsimatkatavaran kokorajoitus on 50 x 37 x 25 cm. Kannettavan tietokoneen pitäisi mahtua matkalaukun sisälle.

Ryanair

Ryanairilla matkustamoon saa tuoda yleensä vain yhden pienen käsimatkatavaran, jonka enimmäismitat ovat 35 x 20 x 20 cm. Vain Priority-lipun ostaneet asiakkaat saavat ottaa matkustamoon myös käsimatkatavarakokoisen matkalaukun, jonka enimmäismitat ovat 55 x 40 x 20 cm ja enimmäispaino 10 kg.

SAS

SAS:n lentojen hintaan kuuluu yleensä yksi käsimatkatavara. Ainoastaan SAS Business -lippuun käsimatkatavaroita kuuluu kaksi. Lentokoneeseen vietävän käsimatkatavaran enimmäispaino on 8 kg ja maksimimitat 55 x 40 x 23 cm. Lisäksi matkustamoon saa viedä mukanaan käsilaukun, jonka enimmäismitat ovat 40 x 30 x 15 cm.

Turkish Airlines

Turkish Airlinesin lennoille voi viedä pääsaantoisesti yhden käsimatkatavaran, tosin Business-luokkaan matkatavaroita sallitaan kaksi. Kunkin käsimatkatavaran koko saa olla enintään 55 x 40 x 23 cm. Lisäksi voit ottaa matkustamoon mukaan esimerkiksi käsi- tai tietokonelaukun.

Vueling

Vuelingin lennoilla matkustamoon saa viedä yleensä yhden 10 kg:n käsimatkatavaran. Matkustamoon vietävien matkalaukkujen enimmäismitat ovat 55 x 40 x 20 cm. Lisäksi lennolle voi ottaa käsi- tai tietokonelaukun, jonka mitat ovat 35 x 20 x 20 cm, sekä tax free -ostoskassin.

Wizz Air

Kaikki Wizz Airin matkustajat saavat viedä matkustamoon yhden käsimatkavaran. Käsimatkalaukun koko saa olla enintään 55 x 40 x 23 cm ja paino maksimissaan 10 kg. Ainoastaan Wizz Priority -luokassa lentävät saavat ottaa matkustamoon myös pienemmän käsilaukun, jonka enimmäismitat ovat 40 x 30 x 18 cm.

Lentokoneen käsimatkatavarat.
Kuva Anete Lūsiņa sivulta Unsplash.

Kahdeksan vinkkiä käsimatkatavaroiden pakkaamiseen

  1. Käsimatkatavararajoitukset kannattaa ottaa tosissaan. Jos laukkusi ylittää sallitut mitat, voidaan se joutua kirjaamaan lentokoneen ruumaan.
  2. Kaikki lentoyhtiöt eivät salli käsi- tai tietokonelaukkua kuljetettavaksi erillään muista käsimatkatavaroista. Tarkista rajoitukset aina ennen lentokentälle lähtöä, ettet ylläty lähtöportilla.
  3. Aiotko shoppailla kentällä? Jos koneeseen sallitaan vain yksi kappale käsimatkatavaroita, varaa laukkuun tilaa myös tuliaisostoksille.
  4. Lentokoneeseen saa tuoda nesteitä enintään 100 ml:n pakkauksissa. Nesteitä saa olla käsimatkatavaroissa yhteensä enintään yksi litra. Käsimatkatavaroissa kulkevat nesteet on aina näytettävä turvatarkastuksessa.
  5. Vauvanruokaa saa tuoda lennolle tarvittavan määrän, kunhan pakkaukset ovat avaamattomia. Myös lennolla tarvittavat lääkkeet ovat sallittuja.
  6. Muista, että mitään terävää – esimerkiksi saksia tai korkkiruuvia – ei saa ottaa matkustamoon.
  7. Jos otat lennolle evästä, valitse kuivia naposteltavia, esimerkiksi keksejä tai myslipatukoita. Ruuassakaan ei saa olla nestettä.
  8. Vaikka kuljettaisitkin toisen laukun ruumassa, on käsimatkatavaroissa hyvä pitää esimerkiksi vaihtopaita ja deodorantti kentällä siistiytymistä varten.

Ota ajoissa selville lentoyhtiösi käsimatkatavararajoitukset ja matkusta rennosti! 

Lennot ovat välillä myöhässä, mutta se ei tarkota sitä, että sinun pitää aina kärsiä. Saatat olla oikeutettu jopa 600 € korvaukseen jos lentosi on myöhästynyt, peruttu tai ylibuukattu viimeisen kolmen vuoden aikana

85 % matkustajista ei tunne oikeuksiaan. Älä ole yksi heistä.

Tilaa uutiskirjeemme, jotta saat viimeisimmät ohjeet ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Jaa se ystäviesi kanssa!

AirHelp on esillä muun muassa:

Kauppalehti logoYLE Uutiset logoIlta-sanomat logoHelsingin Sanomat logo

AirHelp kuuluu lentomatkustajien oikeuksia ajavaan APRA-yhdistykseen, jonka tavoite on parantaa ja suojella matkustajien oikeuksia.

Tekijänoikeudet © 2024 AirHelp

Tarkista korvaus

Kaikki lentoyhtiöt