Air Berlin konkurssi: Miten konkurssi vaikuttaa korvaushakemuksiin?

Air Berlin konkurssi: Miten konkurssi vaikuttaa korvaushakemuksiin?

Kirjoittaja: Aleksi Seppo・Päivitetty viimeksi: 14. elokuuta 2019

(Edit: 21.8.2017: Päivitetty tieto korvaushakemusten käsittelystä.)

Air Berlin, Saksan toiseksi suurin lentoyhtiö, on hakeutunut konkurssiin. Päätös tehtiin sen jälkeen kun tärkein rahoittaja, Etihad Airways, ilmoitti lopettavansa yrityksen rahoittamisen. Tällä hetkellä neuvotteluita käydään muun muassa Lufthansan (Saksan suurin lentoyhtiö) kansa ainakin Air Berlinin osittaisesta myymisestä.

Lentoyhtiön ongelmat ovat jatkuneet jo pitkään ja monien lentomatkustajien harmiksi Peruutukset ja myöhästymiset ovat olleet arkipäivää Air Berlinillä matkustaneille. Vaikka yhtiö on ollut tappiollinen jo vuodesta 2008 saakka, se vakuutti vielä kesäkuussa, että konkurssin uhkaa ei ole. Tämä väite toki perustui oletukseen Etihadin avusta.

Air Berlin on todennut julkisesti, että toistaiseksi lennot jatkuvat normaalisti Saksan liittovaltion myöntämän lyhytaikaisen 150 miljoonan euron lainan turvin.

Air Berlin konkurssi: Miten konkurssi vaikuttaa korvaushakemuksiin?

AirHelp on johtava lentojen myöhästymisistä ja peruutuksista saatavien vakiokorvausten hakupalvelu. Me olemme auttaneet yli kolmea miljoonaa matkustajaa puolustamaan oikeuksiaan korvaustilanteissa.

Matkustajan oikeuksiin erikoistunut asiantuntija Aleksi Seppo kertoo miten tilanne vaikuttaa Air Berliinillä lentäneiden tai jatkossa lentävien tilanteeseen korvausta haettaessa:

“Air Berlin on hakeutunut konkurssimenettelyyn ja korvaushakemuksia ei oteta käsittelyyn 15.8.2017 jälkeen. Sitä ennen tehdyt korvaushakemukset siirretään erityiskäsittelyyn. Niiden korvausajat saattavat venyä normaali pidemmiksi.”

Air Berlin konkurssi

“Jos Air Berlin lentotoiminta lopetetaan, heiltä ostetut liput eivät ole enää voimassa. Näiden lentojen korvattavuus riippuu siitä miten ne ostettu:

  • Jos lippu on ostettu suoraan Air Berliniltä, asiakas ei voi hakea korvausta suoraan, vaan joutuu hakemaan rahojaan konkurssimenettelyn kautta.
  • Jos matka on varattu matkatoimiston, matkanjärjestäjän tai toisen lentoyhtiön kautta, tilanne on hieman erilainen. Matkatoimistot ja toiset lentoyhtiöt saattavat olla korvausvelvollisia matkaan liittyvän vakuutuksen kautta ja pakettimatkoissa korvattavuus on yleensä taattu.
  • Toisaalta jos matka on varattu luottokortilla tai monella pankkikortilla, joita koskevat vastaavat säännöt, maksun voi kiistä jos sitä ei ole vielä suoritettu lentoyhtiölle. Konkurssitilanteessa rahojaan voi myös periä suoraan luottokorttiyhtiöltä. Tätä varten luottokorttiyhtiölle on usein esitettävä todistus lentoyhtiölle tehdyn korvaushakemuksen hylkäämisestä.”

Seppo lisää: “Jos tilanne äityy niin pahaksi että Air Berlin lopettaa lentotoiminnan, vaikuttaa se varmasti todella monen Suomalaisen matkustamiseen. Tänä kesänä 1.6.-3.8. Air Berlin on lentänyt 237 edestakaista lentoa Helsingin ja Berliinin välillä. Arvioimme pelkästään näillä lennoilla tehdyn 34 000 matkaa.”

Air Berlin oli 42. sijalla AirHelpin viimeisimmässä AirHelp Score lentoyhtiöiden vertailussa. Etihad oli maailman toiseksi paras lentoyhtiö samaisessa arvostelussa.

Lennot ovat välillä myöhässä, mutta se ei tarkota sitä, että sinun pitää välttämättä kärsiä. Saatat olla oikeutettu jopa 600 € korvaukseen jos lentosi on myöhästynyt, peruttu tai ylibuukattu viimeisen kolmen vuoden aikana.

Kuva: Pascal Volk

85 % matkustajista ei tunne oikeuksiaan. Älä ole yksi heistä.

Tilaa uutiskirjeemme, jotta saat viimeisimmät ohjeet ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Jaa se ystäviesi kanssa!

AirHelp on esillä muun muassa:

Kauppalehti logoYLE Uutiset logoIlta-sanomat logoHelsingin Sanomat logo

AirHelp kuuluu lentomatkustajien oikeuksia ajavaan APRA-yhdistykseen, jonka tavoite on parantaa ja suojella matkustajien oikeuksia.

Tekijänoikeudet © 2024 AirHelp

Tarkista korvaus

Kaikki lentoyhtiöt