Korvaukset lentolakoista

Lentoyhtiön työntekijöiden tai miehistön lakot johtavat usein lentojen merkittäviin viivästyksiin tai peruuntumisiin. Tästä on huomattavaa haittaa lentomatkustajille, sillä lentojen peruuntuminen aiheuttaa sekaannusta ja epätietoisuutta. Jos EU:n alueelta lähtevä tai sinne saapuva lentosi on viivästynyt lentolakon vuoksi, sinulla voi olla oikeus jopa 600 €:n korvaukseen.

Onko lentosi peruttu tai viivästynyt viimeisten kolmen vuoden aikana lentoyhtiön lakon takia?

Lähtökenttä

Määränpääkenttä

Tarkista korvaus

tai

Skannaa tarkastuskorttisi viivakoodiLataa tarkastuskortti

Kaikki lentoyhtiöt

Kaikki maat

Ei voittoa, ei maksua

Onko lentolakko haitannut matkantekoasi?

Kaikki lentoyhtiöt

Kaikki maat

Ei voittoa, ei maksua


Voinko saada korvausta lentolakosta?

 • Missä tilanteissa lentolakosta voi saada korvausta?

 • Missä tilanteissa lentolakosta ei voi saada korvausta?

 • Tarkista oikeutesi saada korvausta AirHelpin avulla

Missä tilanteissa lentolakosta voi saada korvausta?

Voit saada korvausta lentolakosta seuraavin edellytyksin:

 • Lentoasi koskenut häiriö johtui lentoyhtiön henkilökunnan lakosta.

 • Lentosi viivästyi vähintään kolme tuntia tai se peruttiin alle 14 vuorokautta ennen lähtöaikaa.

 • Lentosi lähti tai sen pääteasema sijaitsi lentokentällä Euroopan unionissa.

 • Olit saanut lennosta varausvahvistuksen.

 • Häiriöstä on alle kolme vuotta.

 • Jos otit vastaan paikan korvaavalta lennolta, uusi saapumisaika poikkesi merkittävästi alkuperäisen lennon saapumisajasta.


Lentoyhtiön henkilökunnan lakoilla tarkoitetaan lakkoja, joihin osallistuvat suoraan lentoyhtiön palveluksessa olevat työntekijät, kuten lentäjät, matkustamohenkilökunta tai mekaanikot. Jos lentolakko vaikuttaa varaamaasi lentoon, lentoyhtiö saattaa olla velvollinen maksamaan korvausta kokemastasi haitasta.

Syynä tähän on EU-asetus (EY) N:o 261/2004, jonka mukaan lentoyhtiön on maksettava matkustajille korvausta lentomatkustamista haitanneista tapahtumista, joista lentoyhtiö on vastuussa. Tämä koskee myös lentoyhtiön henkilökunnan lakoista aiheutuneita häiriöitä. Jos lentosi on peruttu lakon vuoksi, saatat olla oikeutettu korvaukseen EU-asetuksen (EY) N:o 261/2004 nojalla.

Asetukseen on tehty tätä nimenomaista tilannetta koskeva tarkennus vasta viime aikoina.  Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksen mukaan lentoyhtiön työntekijöiden lakosta johtuva häiriö käy korvausperusteeksi, sillä lentoyhtiön voidaan katsoa olevan vastuussa henkilökuntansa toiminnasta.

Päätös tukee näkökantaa, jota AirHelp on puolustanut jo vuosia: lentoyhtiön tulisi maksaa korvausta työntekijöidensä aiheuttamista häiriöistä lentomatkustajille, sillä lentoyhtiötä on pidettävä vastuullisena työntekijöidensä toiminnasta.

Lentomatkustajien oikeudet on mielestämme asetettava aina etusijalle. Jos lentosi siis viivästyy tai peruuntuu tai jos pääsysi lennolle evätään lentolakon vuoksi, voit hakea korvausta.

Tarkista heti, täyttääkö lentosi korvausedellytykset

Kaikki lentoyhtiöt

Kaikki maat

Ei voittoa, ei maksua

Missä tilanteissa lentolakosta ei voi saada korvausta?

Et voi saada korvausta lentolakosta seuraavissa tapauksissa: Jos kyseessä on lakko, johon lentoyhtiö ei ole voinut vaikuttaa. Esimerkkejä:

 • lentoaseman turvatarkastushenkilökunnan lakot

 • matkatavaroiden käsittelijöiden lakot

 • lennonjohtajien lakot

 • poliittisista levottomuuksista johtuvat lakot.

Lentoyhtiö voi vaikuttaa oman henkilökuntansa lakkoihin, mutta kaikki muut lakot katsotaan poikkeuksellisiksi olosuhteiksi. Poikkeukselliset olosuhteet ovat tapahtumia tai tilanteita, joihin lentoyhtiö ei millään tavoin voi vaikuttaa ja jotka eivät ole vältettävissä kohtuullisin varotoimin. Näissä tapauksissa lentoyhtiö ei ole vastuussa haitoista.

Tarkista oikeutesi saada korvausta lentolakosta AirHelpin avulla!

Etkö ole varma, onko sinulla oikeus korvaukseen lentolakosta? Lisää tietosi kelpoisuuden tarkistuslomakkeeseen, niin saat vastauksen nopeasti ja helposti joutumatta perehtymään laki- ja poikkeuspykäliin. Saat meiltä tiedon, täyttääkö tapauksesi korvausedellytykset ja kuinka paljon korvausta voit saada. Voit myös tehdä korvaushakemuksen palvelumme kautta.


Paljonko voin saada korvausta lentolakosta?

Korvaussumma määräytyy tapauskohtaisesti. Jos olet oikeutettu korvaukseen lentoyhtiöstä johtuvan lentolakon vuoksi, sinulla voi tietyin edellytyksin olla oikeus jopa 600 EUR:n korvaukseen.

Korvaukset lentolakosta johtuvasta peruuntumisesta

Toisinaan lento voi peruuntua kokonaan lentoyhtiön henkilökunnan lakon vuoksi. Jos lentosi on peruttu lakon seurauksena, sinulla voi olla oikeus korvaukseen! Korvausedellytykset täyttyvät, jos lentoyhtiö on ilmoittanut lentosi peruuntumisesta alle 14 vuorokautta etukäteen eikä ole kyennyt tarjoamaan korvaavaa lentoa, jonka saapumisaika vastaa alkuperäistä.

Alle 2 tuntia2–3 tuntia3–4 tuntiaYli 4 tuntiaEi saapunut koskaanEtäisyys
125 €250 €250 €250 €250 €Kaikki enintään 1 500 km:n lennot
200 €200 €400 €400 €400 €EU:n sisäiset yli 1 500 km:n lennot
200 €200 €400 €400 €400 €EU-alueelta lähtevät tai sinne saapuvat 1 500–3 500 km:n lennot
300 €300 €300 €600 €600 €EU-alueelta lähtevät tai sinne saapuvat yli 3 500 km:n lennot

Lue lisää lentojen peruuntumisesta ja oikeuksistasi täältä.

Korvaukset lentolakosta johtuvasta viivästymisestä

Lentoyhtiöstä johtuva lentolakko voi viivästyttää lentoja merkittävästi, minkä seurauksena saatat päästä määränpäähäsi arvioitua myöhemmin. Olet oikeutettu korvaukseen, jos lentosi viivästyy vähintään kolme tuntia.

Paljonko lennon viivästymisestä voi saada korvausta?

Alle 3 tuntia3–4 tuntiaYli 4 tuntiaEi saapunut koskaanEtäisyys
– €250 €250 €250 €Kaikki enintään 1 500 km:n lennot
– €400 €400 €400 €EU:n sisäiset yli 1 500 km:n lennot
– €400 €400 €400 €EU-alueelta lähtevät tai sinne saapuvat 1 500–3 500 km:n lennot
– €300 €600 €600 €EU-alueelta lähtevät tai sinne saapuvat yli 3 500 km:n lennot

Lue lisää lentojen viivästymisestä maksettavista korvauksista täältä.

Korvaukset lennolle pääsyn epäämisestä

Saatat joskus joutua tilanteeseen, jossa sinulta evätään lentolakon aikana pääsy lennolle, sillä lento on ylivarattu. Jos pääsysi lennolle evätään vastoin tahtoasi, saatat olla oikeutettu korvaukseen. Lue lisää lennolle pääsyn epäämisestä maksettavista korvauksista täältä.


Korvaukset lentolakoista: Tunne oikeutesi

Mitä oikeuksia voin vaatia?

Oikeutta huolenpitoon. Jos lentolakko häiritsee lentomatkaasi, sinulla on ”oikeus huolenpitoon”. Viivästyksen keston mukaan lentoyhtiön on huolehdittava perustarpeistasi ja tarjottava muun muassa:

 • Viivästyksen aikana tarvitsemasi ruoat ja virvokkeet

 • Mahdollisuus käyttää viestintäyhteyksiä, esimerkiksi soittaa kaksi puhelua sekä lähettää fakseja ja sähköpostia

 • Majoitus sekä kuljetukset lentoaseman ja hotellin välillä (tarvittaessa).

Voinko varata uuden lennon?

Jos lentosi myöhästyy yli viisi tuntia tai peruuntuu, sinulla on oikeus perua lentovarauksesi ja saada maksamasi rahat takaisin. Halutessasi voit myös hyväksyä lentoyhtiön tarjoaman korvaavan lennon määränpäähän. Lue lisää uuden lennon varaamisesta ja hyvityksistä täältä.

Entä aiemmat lakot?

Päätös, jonka mukaan lentoyhtiön lakkoja ei lasketa poikkeuksellisiksi olosuhteiksi, on voimassa takautuvasti. Tämä tarkoittaa sitä, että voit nyt hakea korvausta enintään kolmen vuoden takaisista lakkojen lennoille aiheuttamista haitoista.

Peruuntuiko lentosi lakon vuoksi alle kolme vuotta sitten?

Kaikki lentoyhtiöt

Kaikki maat

Ei voittoa, ei maksua


Korvaus lakosta − usein kysyttyä

Mitä on tehtävä, jos lento perutaan lakon takia?

Ensiksi sinun tulee tiedustella lentoyhtiöltä vaihtoehtoista lentoa tai lipun hinnan hyvitystä, jos korvaava lento ei enää sovi matkasuunnitelmiisi – lentoyhtiö on velvollinen huolehtimaan sinusta.

Tätä sovelletaan, jos lentosi on peruttu lentoyhtiön henkilökunnan ja miehistön johtaman lakon takia, ja sinun tulisi ehdottomasti tarkistaa, oletko oikeutettu korvaukseen näissä tapauksissa. On varsin mahdollista, että olet oikeutettu, edellyttäen, että lento täyttää myös lentomatkustajan oikeuksia koskevien lakien kelpoisuusvaatimukset. Tapauksissa, joissa lakkoa johti lentoaseman henkilökunta tai jokin muu taho, sen kuitenkin katsotaan olleen lentoyhtiön hallinnan ulkopuolinen tilanne eikä se oikeuta korvaukseen.


Miksi valita AirHelp?

AirHelp…

 • On maailman suurin lentokorvausyhtiö.

 • Tekee yhteistyötä asianajajien kanssa yli 30 maassa.

 • Hyödyntää uusinta tekniikkaa hakiessaan korvausta lentoyhtiöiltä

 • Tekee korvauksen hakemisesta stressitöntä

 • Toimii ”ei voittoa, ei maksua” -periaatteella

 • Taistelee lentomatkustajien oikeuksien puolesta.

Lentolakot aiheuttavat silloin tällöin häiriöitä lentoihin. Jos sinulle käy niin, sinulla on oikeus saada korvausta. AirHelp tekee korvauksen hakemisesta helppoa ja stressitöntä. Hoidamme hankalimman osuuden puolestasi!

AirHelp on maailman suurin lentokorvausyhtiö, jolla on yli 30 maassa toimiva asianajajaverkosto ja joka palvelee asiakkaita 17 kielellä. Käytämme korvaushakemusten arvioinnissa ja korvausten perimisessä innovatiivista tekniikkaa, joka nopeuttaa ja tehostaa hakemuksesi käsittelyä.

Kaiken muun hyvän lisäksi toimimme ”ei voittoa, ei maksua” -periaatteella, joten et joudu ottamaan minkäänlaista riskiä. Jos siis haluat hakea korvausta lentolakosta johtuneesta haitasta, täytä lomakkeemme jo tänään.

Ystävällisin terveisin

AirHelp on esillä muun muassa:

Kauppalehti logoYLE Uutiset logoIlta-sanomat logoHelsingin Sanomat logo

AirHelp kuuluu lentomatkustajien oikeuksia ajavaan APRA-yhdistykseen, jonka tavoite on parantaa ja suojella matkustajien oikeuksia.

Tekijänoikeudet © 2024 AirHelp

Tarkista korvaus

Kaikki lentoyhtiöt