Häiriölennoista johtuva korvausvelka pieneni – AirHelp: ”Helsinki-Vantaa toimii entistä tehokkaammin”

Häiriölennoista johtuva korvausvelka pieneni – AirHelp: ”Helsinki-Vantaa toimii entistä tehokkaammin”

Päivitetty viimeksi: 31. tammikuuta 2018

Vuonna 2017 Helsinki-Vantaalta lähteneistä tai sinne laskeutuneista lennoista 515 joko peruttiin tai myöhästyi yli kolme tuntia. Näillä lennoilla olleet noin 50 000 matkustajaa ovat oikeutettuja yhteensä yli 16,6 miljoonan euron korvauksiin lentoyhtiöiltä. Tiedot käyvät ilmi lentomatkustajia korvausasioissa auttavan AirHelpin ylläpitämästä tilastotietokannasta.

Korvausvelalla tarkoitetaan laskennallista arvoa, joka saadaan, kun lasketaan yhteen kaikki vakiokorvaukset, joita matkustajat ovat EU:n EC 261 -asetuksen nojalla oikeutettuja saamaan lentoyhtiöltä silloin, kun lento on häiriintynyt tietyistä syistä. Vuonna 2016 vastaava summa Helsinki-Vantaan lennoilla oli lähes 21,4 miljoonaa euroa ja korvaukseen oikeutettujen matkustajien lukumäärä hipoi 60 000:tta.

– Korvausvelka pieneni tänä vuonna, vaikka lentojen määrä kasvoi. Se kertoo siitä, että Helsinki-Vantaa toimii entistä tehokkaammin, sanoo Aleksi Seppo, AirHelpin maajohtaja Suomessa.

Koska Helsinki-Vantaa on Suomen ylivoimaisesti vilkkain lentokenttä, sitä koskettavat tilastot sanelevat pitkälti koko maan korvausvelkaa. Kaikista niistä matkustajalennoista, joiden alku- tai päätepisteenä jokin Suomen lentokentistä toimi, 552 lukeutuu korvausvelvoitteen alaiseksi AirHelpin arvion mukaan. Näistä lennoista koituva korvausvelka oli vuonna 2017 yli 17,1 miljoonaa euroa ja summaan on oikeutettu yhteensä noin 52 000 matkustajaa.

 

Vain murto-osa hakee korvauksia

Lentomatkustaja saattaa lennon pituudesta ja häiriön syystä riippuen olla oikeutettu jopa 600 euron korvaukseen tapauksissa, joissa lento perutaan, on ylibuukattu tai myöhästyy yli kolme tuntia. Korvaukseen oikeutetuista matkustajista kuitenkin vain noin 2 % lähtee vaatimaan saataviaan lentoyhtiöltä.

– Valitettavasti monet korvaukseen oikeutetuista matkustajista eivät tiedä oikeuksistaan tai kokevat korvausten hakemisen vaikeaksi, ja jäävät näin ilman lainmukaista korvausta. Kehotamme kuitenkin häiriöitä kokeneilla lennoilla olleita matkustajia entistä ponnekkaammin hakemaan heille kuuluvia korvauksia. Lentoyhtiöiden korvausvelvoite on voimassa jopa kolme vuotta lennon jälkeen, Seppo painottaa.

AirHelp ohjeistaa, että lennon myöhästyessä tai peruuntuessa matkustajan ei missään nimessä kannata allekirjoittaa lentoyhtiön esittämää asiakirjaa, jossa asiakas luopuu oikeuksistaan. Myöskään lahjakorttia tai käteistä rahasummaa, jonka arvo alittaa lentoyhtiötä velvoittavan vakiokorvauksen määrän, ei kannata hyväksyä. Apua voi pyytää esimerkiksi AirHelpiltä tai kuluttajavirastosta. Kattavasti lisää tietoa matkustajan oikeuksista saa AirHelpin verkkosivuilta: www.airhelp.fi/tunne-oikeutesi

Lisätiedot:

Aleksi Seppo

Maajohtaja, AirHelp

[email protected]

+49 176 6445 8789

Mediamateriaalit:

Ville Heinonen

Republic of Communications

[email protected]

+358 50 413 7118

Vuoden 2017 korvausvelan arvioimiseksi on käytetty tietoja AirHelpin ylläpitämästä tilastotietokannasta. Datan keruun ajanjakso on 15.12.2016 – 14.12.2017.

AirHelp on startup-yritys, joka auttaa lentomatkustajia hakemaan korvauksia myöhästyneistä ja perutuista lennoista kansainvälisten asetusten mukaisesti.

Yritys perustettiin vuonna 2013 ja siitä lähtien se on auttanut asiakkaitaan saamaan korvauksia yli 185 miljoonan Yhdysvaltain dollarin edestä auttaen samalla yli 2 miljoonaa asiakasta.

AirHelpin palvelu on käytössä 30 maassa 16 kielellä. Suomessa ja suomeksi palvelu on ollut saatavilla vuodesta 2014. Tällä hetkellä AirHelpillä on maailmanlaajuisesti töissä yli 500 työntekijää. Lisätietoja osoitteesta http://www.airhelp.com/ .

85 % matkustajista ei tunne oikeuksiaan. Älä ole yksi heistä.

Tilaa uutiskirjeemme, jotta saat viimeisimmät ohjeet ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Jaa se ystäviesi kanssa!

AirHelp on esillä muun muassa:

Kauppalehti logoYLE Uutiset logoIlta-sanomat logoHelsingin Sanomat logo

AirHelp kuuluu lentomatkustajien oikeuksia ajavaan APRA-yhdistykseen, jonka tavoite on parantaa ja suojella matkustajien oikeuksia.

Tekijänoikeudet © 2024 AirHelp

Tarkista korvaus

Kaikki lentoyhtiöt